Carrer Pujades 350, 08019, Barcelona - Espanya +34 932 128 108
Slider

Notícies

Núria Martí Carrasco, tota una vida impulsant la professionalització de les infermeres catalanes

Núria Martí Carrasco és el Premi A prop teu 2018, el màxim reconeixement que atorga la fundació. Martí, ja jubilada, és un clar exponent d’una trajectòria professional marcada pel treball en equip i per projectes que han fet avançar la professió infermera al nostre país. Va liderar a Catalunya, des de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, la implantació d’un model de cures infermeres, la consolidació del rol autònom i la introducció de la metodologia científica en la seva pràctica, treballant per objectius i informatitzant la informació.

Es reconeix a Núria Martí Carrasco, per la seva defensa del rol autònom de la infermera i del treball basat en el mètode científic, per ser pionera en el desenvolupament de la gestió de cures a partir de l’adopció conceptual infermera, per mostrat un lideratge sòlid des del punt de vista competencial i molt proper a les infermeres i per la seva capacitat de transformació de l’organització en un entorn cuidador, posant com a eix central a la persona. Martí afirma però que «aquest premi és de tots i totes. Sense el compromís, l’entusiasme i professionalitat de les infermeres i d’altres professionals implicats amb els que he treballat al llarg dels anys, no hauria estat possible aconseguir totes aquestes fites».

Considerada com una de les grans impulsores de la professionalització de la infermeria catalana, Martí ha estat la directora infermera de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol durant més de 30 anys i fins la seva jubilació el juliol de 2018.

Es va formar com a Ajudant Tècnica Sanitària a l’Escola d’Infermeria de Santa Madrona, el 1972. A l’acabar els seus estudis va treballar al Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Nostra Senyora del Mar de Barcelona, i poc temps després va obtenir plaça en propietat al Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, on va prestar serveis fins al 1983. L’1 de març del mateix any s’ubica definitivament a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, on li són encarregades les funcions de posada en funcionament del Servei de Medicina Intensiva, en el qual poc després va exercir de supervisora d’infermeria. Durant els anys 1986 i 1987, exerceix com a adjunta d’Infermeria, fins que el 1987 és nomenada directora d’Infermeria en funcions fins a la convocatòria definitiva del càrrec, que es va produir l’any 1988.
La seva trajectòria professional l’ha compaginat amb diverses formacions en els àmbits de la gestió i la direcció de serveis infermers. Entre els anys 1995 i 1997 va obtenir el titul de màster a l’Escola Universitària d’Infermeria de la Universitat de Barcelona, un Mestratge en direcció d’institucions sanitàries l’any 2006, i un Màster oficial de lideratge i gestió dels serveis d’infermeria de la Universitat de Barcelona (2007-2008), universitat amb la qual poc després va col·laborar com a docent.

La comissió avaluadora del Màster en lideratge i gestió en serveis d’infermeria li ha atorgat en dues ocasions (any 2007 i 2008) el guardó “dofí d’or”, com a reconeixement a la capacitat de lideratge i compromís amb la innovació i el desenvolupament de les cures infermeres.


La revolució del treball per objectius


De la seva amplíssima trajectòria professional destaca el seu lideratge indiscutible en l’adopció d’un model de cures, a la dècada dels 90, i que va cristal·litzar amb el programa d’harmonització d’estàndards de cures de l’any 2006 (amb la informatització dels registres d’infermeria amb el Software Gacela Care® com a element més visible) i que es va implantar només un any després de la definició dels plans de cures estandarditzats a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. En aquest sentit, l’hospital va ser reconegut per part de l’ICS com a primer hospital del sistema sanitari públic català a implantar els registres informatitzats. En aquest sentit, va ser pionera en gestionar el canvi organitzacional i de cultura de treball que va convertir en aquest hospital en el referent per a la resta del sistema sanitari.


La definició dels indicadors de prestació i de gestió de cures va fer possible que, després de la consolidació de la informatització dels registres, es pogués disposar d’eines que permetessin monitorar els indicadors infermers, l’estació de treball infermera d’hospitalització i l’àrea de crítics, la prevenció dels errors de medicació, l’elaboració dels quaderns de comandament, etc. El desenvolupament d’aquest sistema de definició i avaluació d’indicadors no hauria estat possible sense una cultura prèvia de l’organització que va promoure Núria Martí molts anys enrere (la primera memòria de la Direcció d’Infermeria del centre es va redactar l’any 1988, només 9 mesos després del seu nomenament com a directora d’Infermeria).


En el seu gran projecte de gestió de les cures, Núria Martí ha posat especial èmfasi en què el desenvolupament del rol autònom de les infermeres és possible mitjançant l’aplicació del procés de cures, basat en el mètode científic pel quan en tenen els coneixements específics per establir judicis clínics, definir diagnòstics infermers, fer les intervencions adients i avaluar-ne el resultat. «Treballar avaluant els resultats ha estat clau per posar-nos objectius de millora, obrir línies de recerca relacionades amb el tenir cura i posar en valor la feina que fem, tant dins l’organització com per part de les persones que atenem», explica Martí.


Publicacions, recerca i reconeixements


Núria Martí ha participat en més de 50 actes científics presentant pòsters i comunicacions orals, i moderant taules rodones. Ha publicat articles científics a diferents revistes professionals sobre el model de gestió de cures de l’hospital. També sobre els diferents projectes en els que ha participat, com és el cas Projecte europeu Leonardo Da Vinci 2001- 2004. Aquest programa tenia com a objectiu principal treballar en l’àmbit de les competències de la supervisió d’infermeria per millorar la qualitat de l’atenció dels malalts a l’hospital i disposar d’un marc de referència europeu per a la funció de supervisió d’infermeria.

Va col·laborar com a assessora del Llibre blanc de les professions sanitàries (2002), va ser membre del grup acadèmic del Projecte de definició i avaluació de competències assistencials i de gestió assistencial de la infermera a l’àmbit hospitalari de l’Institut Català de la Salut (2005), i va participar en el projecte d’implantació dels nous sistemes d’informació assistencials de l’Institut Català de la Salut (2010. Membre del Consell de la professió infermera de Catalunya des de l’any 2009 fins al 2018, amb participació activa en la Comissió d’indicadors d’avaluació de les cures infermeres (2014). Dins del Consell de col·legis d’infermeres i infermers de Catalunya ha participat en l’elaboració del nou Codi d’ètica de les infermeres catalanes (2011). Recentment va coordinar el grup de coneixement infermer de pràctica avançada i el d’infermeria d’anestèsia de l’Institut Català de la Salut (2017-18).


A l’àmbit de la recerca ressenyar la participació en els projectes de recerca “Validación de la escala ICS como instrumento de valoración del riesgo de desarrollar úlceras por presión en pacientes hospitalizados” i “Establecimiento de prioridades de investigación en enfermería en España: Estudio Delphi”, tots dos projectes finançats per l’Institut de Salud Carlos III. Pel que fa a publicacions destacar les publicades a la revista Nursing sobre la definició i avaluació de competències del professional d’infermeria a l’àmbit hospitalari i el projecte de gestió de cures de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

Núria Martí ha estat una inspiració i una promotora del canvi de la filosofia i cultura del seu centre, en l’aplicació d’un model en el que altres institucions s’han emmirallat. Les infermeres i infermers que han treballat amb ella descriuen el seu lideratge «des d’una actitud acollidora, respectuosa, propera, i sobretot desprenen professionalitat en allò que les infermeres sabem fer molt bé: tenir cura dels altres».

 

 

Configuració Cookies

Donatius

Considera donar suport als nostres esforços. Contribueix a fer més forta la infermeria.


Col·laboradors

Empreses i institucions que ens han donat suport:

ama seguros logo bancsabadell