Carrer Pujades 350, 08019, Barcelona - Espanya +34 932 128 108
Slider

Notícies

Glòria Seguranyes reconeguda per una trajectòria professional que deixa una forta empremta en el desenvolupament de les llevadores

Glòria Seguranyes Guillot recollirà el proper 11 d’abril el Premi Infermeria i societat 2018 en la categoria trajectòria professional, enguany exaequo. La llevadora empordanesa, doctora en infermeria, té a l’esquena més de 42 anys de carrera professional que molts qualifiquen de coherent, persistent i amb un alt esperit associacionista.

La trajectòria professional de Glòria Seguranyes Guillot, llevadora i doctora en infermeria, és reconeguda en tots els àmbits en els que ha deixat empremta: en l’assistència, la docència, la gestió i la recerca, per la seva coherència i tenacitat en la visió de futur que l’ha dut a liderar el desenvolupament de les llevadores i per la seva influència i lideratge a nivell institucional.

Glòria Seguranyes té un tarannà especial que ella atribueix el fet de ser empordanesa. Relata les seves aportacions professionals des de la convicció del que calia fer en cada moment pel desenvolupament de les llevadores a Catalunya i a Espanya, especialment en formació i recerca. «I amb tot el que he fet, a més a més, m’he divertit», afirma.De l’assistència a la gestió

La infermera va cursar l’especialitat d’assistència obstètrica l’any 1975 amb matrícula d’honor i va iniciar la seva carrera com a llevadora assistencial a l’Hospital Clínic de Barcelona. Uns anys més tard, també va treballar al centre de planificació familiar de Canyelles.

A partir del 1986, Seguranyes va ser nomenada representant del Comitè Assessor de formació de llevadores de la Comunitat Econòmica Europea (CEE), a proposta del subdirector general del Ministeri d’Educació i Ciència. La seva principal funció va ser homogeneïtzar la formació de les llevadores a Europa i també preparar la posada en marxa de l’especialitat de Llevadores. Del 1989 al 1992 va ser Presidenta del Comitè assessor de formació de llevadores de la Comunitat Econòmica Europea (CEE).

Destaca en l’àmbit català la participació en la creació del Programa d’Atenció a la Dona al Departament de Salut i amb el recolzament de l’Institut Català de la Dona. Una feina que Glòria Seguranyes va fer amb Dolors Costa Sampere.

40 anys en la docència

En l’any 1979, inicia la seva trajectòria a la docència com a professora associada de l’assignatura d’Infermeria Maternal a l’Escola d’Infermeria de la UB, i també exercint com a tutora de pràctiques de les llevadores al servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Clínic de Barcelona fins el 1983. Posteriorment, va exercir com a professora agregada a l’Escola d’Infermeria de la UB i el 1986 s’incorpora ja com a professora titular. Són milers les infermeres/infermers i les llevadores i llevadors que s’han format amb Glòria Seguranyes.

L’any 1992 va escriure el llibre “Infermeria Maternal”, considerat de gran utilitat pel desenvolupament i guia de l’assignatura.

Després de treballar en l’àmbit nacional i internacional, l’any 1994 va impulsar l’inici de la Unitat Docent de Llevadores de Catalunya (UDLLC) que comptava amb 23 hospitals, 23 ASSIR de tota Catalunya i Andorra. En va ser directora durant 11 anys i també docent d’aquesta unitat, formant 18 promocions de Llevadores Internes Residents (LLIR).

Després de l’etapa a la UDLLC, es va incorporar com a professora de la titulació de grau d’Infermeria, impartint docència en les assignatures vinculades a la recerca, així com assignatures relacionades amb la recerca en dos màsters universitaris. Glòria Seguranyes va assolir el doctorat amb Cum Laude per l’Escola d’Infermeria, Fisioteràpia i Podologia de la Universitat Complutense de Madrid, el 2013, amb l’estudi “Eficacia de una intervención telemàtica en la atención al posparto en relación a la atención habitual, respecto a la opinión, consultes y morbilidad en las mujeres atendidas en los centros de PASSIR de atención primaria en Cataluña”. Aquesta fita li va permetre acreditar-se com a professora titular d’universitat.

«Si fa 20 anys em diuen que accediríem als doctorats», explica la llevadora, «no m’ho hagués pas cregut. És molt important que cada cop siguem més doctores i doctors en infermeria».


El puntal de la recerca científica

La implicació de Glòria Seguranyes en la recerca ha estat clau per la seva convicció de treballar aplicant l’evidència científica. Amb aquest esperit, el 2000 van fundar la revista “Matronas profesión” (Edicions Mayo), sent la seva directora fins el 2008 i amb un comitè científic format per totes les presidentes de les associacions de llevadores d’Espanya. També, a l’any 1992 van promoure el Premi NUK, al millor treball científic i/o recerca realitzat a Espanya a l’àmbit competencial de la llevadora i al 2002 el premi NUK de llevadores residents.

És membre del Grup Emergent de Recerca en Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (GRASSIR) de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol i Gorina.
Participació en Comissions Institucionals.

Va ser presidenta de la Comissió d'Infermeria i especialitats del Consell Català d'Especialitats en Ciències de la Salut del Departament de Salut entre els anys 1992 al 2005.

També va formar part, des del 1995 al 2014, de la Comissió Nacional de l’especialitat d’infermeria obstètric-ginecològica (Matrona). Les seves aportacions varen ser imprescindibles per l’avanç de la professió (elaboració del programa de formació per competències, al·legacions reals decrets, homologació de títols llevadores, tribunals, anàlisi acreditació unitats docents)


L’associacionisme com a filosofia de treball

Destaca en la seva trajectòria la potenciació de l’associacionisme professional. Va començar a l’Associació Catalana de Llevadores a on va ser vicepresidenta i també va ser membre de la Junta executiva de la Internacional Midwives Association (ICM) entre 1990 i 1996. Amb les col·legues europees van fundar la European Midwives Association (EMA), de la que també en va ser vicepresidenta, i durant el seu mandat varen fundar amb les col·legues espanyoles la Federación de Asociaciones de Matronas de España (FAME) de qui va ser representant internacional durant 12 anys. «La meva vida en les associacions ha sigut un servei i un aprenentatge continuo. Durant tots aquests anys he aprés de les companyes i també de les dones». 

Configuració Cookies

Donatius

Considera donar suport als nostres esforços. Contribueix a fer més forta la infermeria.


Col·laboradors

Empreses i institucions que ens han donat suport:

ama seguros logo bancsabadell