Carrer Pujades 350, 08019, Barcelona - Espanya +34 932 128 108
Slider

Notícies

Núria Fabrellas Padrés, reconeixement a una trajectòria impulsant el desenvolupament de les infermeres a l’atenció primària

L’11 d’abril, Núria Fabrellas Padrés recollirà el Premi Infermeria i societat 2018 en la categoria de trajectòria professional, enguany ex aequo. Amb 40 anys d’experiència com a infermera, la seva àmplia trajectòria professional en els àmbits de l’assistència, la docència, la gestió i la recerca són una mostra de la seva gran inquietud, motivació i perseverança per a fer créixer la infermeria.

Aquesta distinció reconeix la seva contribució en el desenvolupament de les competències infermeres en l’àmbit de l’atenció primària, potenciant el rol autònom i per l’empremta que deixa a diferents generacions d’infermeres i infermers, tant en el grau, com en el màster i doctorat. És coneguda per molts pel seu lideratge infermer, la seva generositat i la tendència a cuidar el seu entorn.

Potenciant el rol autònom de la infermera a l’atenció primària

Núria Fabrellas és infermera, doctora per la Universitat de Barcelona, especialista en pediatria i s’ha format també com a dietista-nutricionista i antropòloga social i cultural. Té una experiència assistencial de 6 anys en l’àmbit hospitalari i 20 a l’atenció primària, un àmbit que ha defensat com a dret fonamental de la població i que considera idoni pel desenvolupament autònom de la professió infermera. Fabrellas va liderar l’activació de diferents programes des de la direcció infermera d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS).

La seva trajectòria gestora va començar al Centre d’Assistència Primària CAP II de Cornellà, on va realitzar la funció de coordinació de l’atenció primària del centre. Del 2005 al 2007 va ser Directora infermera en el Sector d’Assistència Primària Esquerra i el 2007, durant quatre anys, va desenvolupar la posició de Directora Infermera en l’Assistència Primària de l’Institut Català de la Salut. Durant aquesta etapa, va liderar entre d’altres programes, el Pacient expert, grup de Salut mental ICS, Gestió de casos i va iniciar a l’ICS el procés que després ha esdevingut la Gestió Infermera de la Demanda (GID). Tots aquests programes han influït de manera positiva al desenvolupament de les competències infermeres. Així mateix, va col·laborar en el Pla docent de l’especialitat d’infermeria Familiar i Comunitària.

Núria Fabrellas considera que la infermera especialista en Infermeria Familiar i Comunitària ha de tenir coneixements molt amplis, amb una visió holística i contextualitzada. En el seu camp d’actuació treballa amb persones de diferents edats, cultures, classe social i en diferents situacions de salut, més o menys greus. En aquesta especialitat, la infermera té molta autonomia. «Penso que totes les infermeres haurien de fer aquests dos anys de formació especialista; ja que hi ha estudis que avalen que a més formació més seguretat en l’atenció i menys mortalitat. Quan es va implementar l’atenció primària, l’any 1984, una de les professions que més va guanyar va ser la infermera, assumint el rol autònom», explica.

Seguir en contacte amb l’assistència, fonamental

Per a la trajectòria professional de Fabrellas ha estat molt important tenir a l’esquena una àmplia experiència en els diferents àmbits. A dia d’avui, continua compromesa amb l’assistència d’atenció primària. «No em vull desvincular de l’assistència, m’enriqueix molt» declara.
Destaca que l’assistència i la docència són dos mons que s’enriqueixen i complementen, ja que estan en un mateix procés cíclic: «L'assistència et permet actualitzar els exemples que clarifiquen la docència, i la docència retro alimenta l’assistència i contribueix al creixement de la professió. I la recerca ja no ho diguem! La relació de la recerca amb els altres àmbits de nou és un procés cíclic i recursiu que retro alimenta la docència, l’assistència i la gestió».

Transmetre l’entusiasme a les futures generacions

Amb una àmplia producció científica i investigadora, és professora titular de la Universitat de Barcelona (UB) i coordinadora de la Unitat docent d’Infermeria del Campus Clínic de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB. Com a professora titular ha aconseguit la responsabilitat de formar alumnes acadèmicament exigents, segurs i motivats davant del procés de cuidar. Els qui la coneixen destaquen la seva implicació amb els alumnes d’infermeria contagiant a les futures generacions la seva il·lusió i entusiasme.

S’ha format com a personal investigador durant una gran part de la seva trajectòria professional, la qual cosa li ha permès formar part de diferents grups d’investigació i innovació docent com l’ACOPI-UB - Aprenentatge de competències professionals en infermeria, el GRIN i el grup Mecanismes de malalties hepàtiques i complicacions de la cirrosi. Les seves principals àrees d’investigació són la gestió de processos assistencials infermers en atenció primària, la introducció de noves tecnologies de la comunicació i la detecció i prevenció de les malalties cròniques en especial les malalties del fetge en l’atenció primària.

Actualment col·labora amb els Doctorats en Infermeria de la Universitat de Barcelona al Programa de doctorat en Ciències Infermeres i al Programa de doctorat en Infermeria i Salut i en el programa de doctorat de Medicina.
Fabrellas és membre de l’Associació Espanyola de Nomenclatura, Taxonomia i Diagnòstics d’Infermeria (AENTDE), de Sociedad Científica Española de Enfermería (SCELE) i de Sigma Theta Tau International Society of Nursing. Forma part de diversos comitès editorials de revistes científiques com l’edició espanyola de NURSING i de Nursing Research i del Journal of Nursing education and practice (SCIEDU).

Fabrellas viu el reconeixement de la Fundació Infermeria i Societat, com el procés i resultat del seu camí personal i professional envoltada de persones amb les que ha compartit els diferents sabers: «La trajectòria d’una persona està configurada per la interacció amb molta gent».

Configuració Cookies

Donatius

Considera donar suport als nostres esforços. Contribueix a fer més forta la infermeria.


Col·laboradors

Empreses i institucions que ens han donat suport:

ama seguros logo bancsabadell