Carrer Pujades 350, 08019, Barcelona - Espanya +34 932 128 108
Slider

Notícies

Premiat l’estudi de Lídia Martí sobre l’ús de la realitat virtual per millorar l’estada de les persones ingressades a l’UCI

Lídia Martí Hereu recollirà el pròxim 11 d’abril el Premi Infermeria i societat 2018 en la categoria d’Innovació infermera que atorga la fundació pel projecte “Ús de la realitat virtual immersiva com a mètode de relaxació a l’entorn d’una unitat de cures intensives”. Un estudi que consisteix a utilitzar la realitat virtual immersiva (RVi) com a eina de millora de la qualitat de l’estada en una Unitat de Cures Intensives (UCI). Aquest estudi té per objectiu comprovar la viabilitat de l’aplicació de RVi en les persones ingressades a l’UCI amb o sense ventilació mecànica mitjançant una prova pilot i comprovar la seguretat de l’aplicació mesurant constants vitals abans, durant i després del seu ús.

Martí, que és infermera de la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, planteja amb aquest estudi que la RVi com a mètode d’estimulació pot promoure en les persones ingressades una cadena de reaccions que els ajudi a relaxar-se, disminuir l’ansietat, prevenir el delírium –el deteriorament cognitiu—, i disminuir la necessitat d’analgèsics i sedants, ajudant d’aquesta manera a accelerar la seva recuperació. A tall d’exemple, la reducció d’ 1 o 1,5 dies d’estada, pot suposar per l’hospital un estalvi anual de més de 600 mil euros anuals en una UCI amb 16 boxs, com és el cas del centre en què es farà la prova pilot.

Humanitzar les estades en unitats de cures intensives

«L’ús de les noves tecnologies com la realitat virtual poden brindar l’oportunitat de produir una cadena de reaccions i millores en el benestar de la persona ingressada, són un instrument per fer una estada més humanitzada,» explica Martí.

Les persones que ingressen a una unitat de cures intensives solen estar-hi per un temps perllongat. A més, el box d’una UCI pot arribar a ser angoixant, avorrit i solitari, i fins i tot, pot causar un estrès considerable a la persona ingressada afectant el seu benestar i recuperació. «L’estudi vol donar-los l’oportunitat de sortit del box i fer un passeig virtual amb a través de la realitat virtual immersiva (RVi),» afirma l’autora. «Unes ulleres de RVi permeten deixar enrere els sorolls habituals en les unitats de crítics, com les alarmes i els respiradors, per immergir-se en escenes naturals amb estimulació auditiva de la naturalesa i els efectes d’aquesta experiència poden ser beneficiosos,» exposa.

A més, es tracta d’una tècnica no invasiva i fàcil d’usar que requereix poca ajuda i que pot contribuir a l’apoderament de la persona i la disminució de l’estrès i l’ansietat pot afavorir les tasques infermeres millorant la praxi clínica en benefici de l’usuari i la família.

Innovació infermera per millorar la qualitat assistencial

Amb aquest projecte, Martí vol contribuir a obrir línies de recerca envers la innovació de les cures i atencions infermeres, ja que creu que la innovació és decisiva per millorar la qualitat dels serveis oferts. Subratlla el paper de la infermera com a actor clau pel benestar de les persones ateses: «La infermera és el professional que està a peu de llit i coneix millor la persona, el seu entorn social i emocional i pot saber quin és el moment idoni per fer ús d’aquesta tecnologia».

Donatius

Considera donar suport als nostres esforços. Contribueix a fer més forta la infermeria.


Col·laboradors

Empreses i institucions que ens han donat suport:

ama seguros logo bancsabadell